Правила роботи на уроках технологій

 














ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ РОБОТИ


ПРАВИЛА ВНУТРІШНЬОГО РОЗПОРЯДКУ В ШКІЛЬНІЙ МАЙСТЕРНІ
  1. Приходити в кабінет з першим дзвінком.
  2. До початку занять одягнути спецодяг.
  3. Оглянути своє робоче місце і підготувати його до роботи.
  4. Приступати до виконання робіт тільки після проведення інструктажу з безпеки праці і з дозволу вчителя.
  5. Працювати лише на своєму робочому місці і без дозволу вчителя не залишати його.
  6. Дбайливо зберігати інструменти, пристрої та інше обладнання.
  7. Економно використовувати матеріали.
  8. За вказівкою вчителя припинити роботу і уважно слухати його пояснення.
  9. Під час перерви провітрювати кабінет і виходити з майстерні.
  10. Після перерви зайняти своє робоче місце і продовжувати роботу.
  11. Після закінчення роботи покласти на місце інструменти, пристрої, матеріали; прибрати робоче місце; здати готовий виріб; вимити руки.
ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ РОБОТИ

  1. Перевірити стан робочого місця, наявність і справність інструментів.
  2. Не залишати робоче місце без дозволу вчителя.
  3. З інструментами, матеріалами, обладнанням поводитись обережно.
  4. Під час роботи не розмовляти, не заважати працювати іншим.
  5. Не крутити без потреби ручку швейної машини, не вмикати без дозволу електричні прилади.
  6. Не складати на робочому місці не потрібні для виконання даної роботи інструменти і матеріали.
  7. Роботу необхідно виконувати тільки справними інструментами.
  8. Після закінчення роботи прибрати робоче місце щіткою або вологою ганчіркою. Не дозволяється здмухувати сміття або змітати його руками.


...................................................................................................................................................................

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ВИКОНАННЯ РУЧНИХ РОБІТ
1. Перед початком роботи обладнати своє робоче місце потрібними інструментами і матеріалами.
2. Голки і шпильки зберігати в спеціальній коробочці або подушечці.
3. Забороняється під час вишивання використовувати тупі, іржаві голки.
4. Забороняється залишати голку без нитки.
5. Забороняється вколювати голку в робочий одяг.
6. Якщо голка зламалась, то кусочки слід зібрати і віддати вчителеві.
7. Шити з наперстком, щоб не поколоти пальці.
8. На робочому столі ножиці із зімкнутими лезами, направленими від себе, класти праворуч.
9. Передавати ножиці кільцями вперед.
10. Зберігати ножиці у футлярі в спеціально відведеному місці.
11. Не відкушувати нитку зубами, а відрізати ножицями.
12. Ні за яких умов не брати в рот нитку, голку, тканину.



...................................................................................................................................................................

ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ РОБОТИ ПРИ КОРИСТУВАННІ РІЗАЛЬНИМИ ІНСТРУМЕНТАМИ
Ø Овочі чистити жолобковим ножем. Передавати ножі і виделки тільки ручкою вперед.
Ø Нарізувати овочі та інші продукти на обробних дошках. Пальці лівої руки повинні бути зімкнуті й на деякій відстані від леза ножа,
Ø Бути обережними під час роботи з ручними тертками. Міцно тримати оброблювані продукти (фрукти, овочі та ін.).

ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ РОБОТИ З ГАРЯЧИМИ РІДИНАМИ
Ø Стежити, щоб під час закипання вміст посудини не виливався через краї. При сильному кипінні зменшити вогонь або вимкнути плиту.
Ø Знімати кришки з гарячого посуду рушником і від себе.
Ø Сковороду ставити на плиту і знімати з неї сковороднем з дерев’яною ручкою.

ПРАВИЛА ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ ПІД ЧАС ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ
Ø Ретельно вимити руки.
Ø Надіти чистий робочий одяг.
Ø Підгорнути рукави так, щоб вони не доторкались до продуктів та посуду.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.