ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ РОБОТИ
ПРАВИЛА ВНУТРІШНЬОГО РОЗПОРЯДКУ В ШКІЛЬНІЙ МАЙСТЕРНІ
- Приходити в кабінет з першим дзвінком.
- До початку занять одягнути спецодяг.
- Оглянути своє робоче місце і підготувати його до роботи.
- Приступати до виконання робіт тільки після проведення інструктажу з безпеки праці і з дозволу вчителя.
- Працювати лише на своєму робочому місці і без дозволу вчителя не залишати його.
- Дбайливо зберігати інструменти, пристрої та інше обладнання.
- Економно використовувати матеріали.
- За вказівкою вчителя припинити роботу і уважно слухати його пояснення.
- Під час перерви провітрювати кабінет і виходити з майстерні.
- Після перерви зайняти своє робоче місце і продовжувати роботу.
- Після закінчення роботи покласти на місце інструменти, пристрої, матеріали; прибрати робоче місце; здати готовий виріб; вимити руки.
ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ РОБОТИ
- Перевірити стан робочого місця, наявність і справність інструментів.
- Не залишати робоче місце без дозволу вчителя.
- З інструментами, матеріалами, обладнанням поводитись обережно.
- Під час роботи не розмовляти, не заважати працювати іншим.
- Не крутити без потреби ручку швейної машини, не вмикати без дозволу електричні прилади.
- Не складати на робочому місці не потрібні для виконання даної роботи інструменти і матеріали.
- Роботу необхідно виконувати тільки справними інструментами.
- Після закінчення роботи прибрати робоче місце щіткою або вологою ганчіркою. Не дозволяється здмухувати сміття або змітати його руками.
...................................................................................................................................................................
ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ ВИКОНАННЯ РУЧНИХ РОБІТ
1. Перед початком роботи обладнати своє робоче місце потрібними інструментами і матеріалами.
2. Голки і шпильки зберігати в спеціальній коробочці або подушечці.
3. Забороняється під час вишивання використовувати тупі, іржаві голки.
4. Забороняється залишати голку без нитки.
5. Забороняється вколювати голку в робочий одяг.
6. Якщо голка зламалась, то кусочки слід зібрати і віддати вчителеві.
7. Шити з наперстком, щоб не поколоти пальці.
8. На робочому столі ножиці із зімкнутими лезами, направленими від себе, класти праворуч.
9. Передавати ножиці кільцями вперед.
10. Зберігати ножиці у футлярі в спеціально відведеному місці.
11. Не відкушувати нитку зубами, а відрізати ножицями.
12. Ні за яких умов не брати в рот нитку, голку, тканину.
...................................................................................................................................................................
ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ РОБОТИ ПРИ КОРИСТУВАННІ РІЗАЛЬНИМИ ІНСТРУМЕНТАМИ
Ø Овочі чистити жолобковим ножем. Передавати ножі і виделки тільки ручкою вперед.
Ø Нарізувати овочі та інші продукти на обробних дошках. Пальці лівої руки повинні бути зімкнуті й на деякій відстані від леза ножа,
Ø Бути обережними під час роботи з ручними тертками. Міцно тримати оброблювані продукти (фрукти, овочі та ін.).
ПРАВИЛА БЕЗПЕЧНОЇ РОБОТИ З ГАРЯЧИМИ РІДИНАМИ
Ø Стежити, щоб під час закипання вміст посудини не виливався через краї. При сильному кипінні зменшити вогонь або вимкнути плиту.
Ø Знімати кришки з гарячого посуду рушником і від себе.
Ø Сковороду ставити на плиту і знімати з неї сковороднем з дерев’яною ручкою.
ПРАВИЛА ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ ПІД ЧАС ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ
Ø Ретельно вимити руки.
Ø Надіти чистий робочий одяг.
Ø Підгорнути рукави так, щоб вони не доторкались до продуктів та посуду.
Немає коментарів:
Дописати коментар
Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.